HTML

morvai arnold

Ez a blog, mindenről, ami a napi eseményekhez, hozzáfűződik és a vagyonőri szakmához.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

VAGYONŐR PUBLIKÁCIÓ!!!!!!!!!!!

2011.07.23. 11:28 | morvai arnold | Szólj hozzá!

Kedves olvasó!

Az itt leírtak, nagyon sok tapasztalat, és ebben a szakmában eltöltött idő,  alapján vetem papírra a vagyonőr szakmával kapcsolatos fontosabb eseményeket, munka körülményeket, és egyes helyeken eltöltött munkaórák tapasztalatainak, és munkafolyamatoknak a az esetleg felmerülő problémáit, és buktatóit.

Hol is kezdjük, talán a legelején, ahol minden kezdődött, vagyis.

Ki is a Vagyonőr?

Sajnos, ezt a jelenséget mindenki ismeri, mert azt kell leírnom, hogy a régi portás szóból és portásokból, kerültek ki a vagyonőrök, és ehhez mérten tudtak tovább dolgozni majd ahhoz, hogy sok olyan ember választotta kényszerből ezt a szakmát, mert nem volt munkája, vagy nem szeretett dolgozni.

Ami annyit jelentett, hogy sokan összekeverték ezt a munkát, az alvással és azzal, hogy csak bemegyek letöltöm a 24-órámat, vagy a 12-órámat és haza megyek anélkül, hogy esetleg tudjam azt milyen események is történtek a szolgálatom alatt, vagy esetleg milyen vagyontárgy tűnt el. Sokan úgy gondolták, hogy ez a szakma arról szól, hogy mit, hogyan lehet ellopni, vagy esetleg egy kis mellékeshez jutni még a fizetés kipótlásához.

Nagyon sokáig ez ment amióta, csak vagyonőr a vagyonőr, és sajnos ezek a dolgok későn lettek felismerve, és  majd ez által ítélik meg a mostani vagyonőr társadalmat, ami elég rossz mert a vagyonőrnek  nincs becsülete, nem nézik emberszámba, sem a munkáltató és sem a munkáltató megbízója.

Pontosan azért nincs mert, ezt a szakmát is úgy kell végezni, mint a rendőr szakmát, hogy hivatástudatból és nem csak azért végezni, hogy üljek valahol vagy azért, hogy munkahelyem legyen. Jó a munkahely is fontos, de ebben a szakmában bizonyítani kell, hogy elfogadják az embert, a bizonyításhoz viszont jó munkavégzés kell és az, hogy a megőrzött, és a rám bízott vagyontárgyak, ott legyenek ahol hagyták őket. Aki ezt a szakmát, nem hivatást tudatból űzi az hozzá se kezdjen.

De azért azt ne feledjük, hogy ez is egy szakma, és hiába a volt rendőr, az nem nagyon elég mert, ezt a szakmát nem úgy kell végezni mint a rendőr, vagy a katona szakmát.

Minden hol, más és más a moralitás, és más és más a szerkezeti felépítése, a vagyonőr szakmának, mint a rendőrség, és a katonaságnak. Ahhoz, hogy valakiből jó vagyonőr legyen, ahhoz a rendőri múlt édes kevés, itt is bizonyítani kell, hogy rátermett vagy, és vagyonőrnek való.

De mint már említettem, hogy a rendőr, az lehet, hogy jó rendőr, de ebben a szakmában a vezetők, nagy része is volt rendőr, ami nem jó, szerintem itt is kellene az, hogy a tanult biztonsági őrökből jöjjenek ki a főnökség, és a kamarák, és a szakszervezetek vezetői.

Vagy ha már nem így van, akkor a vezetők is ebben a szakmában, töltsenek el egypár évet, munkával, és nézzék meg, hogy néhol a vagyonőrök milyen körülmények, és állapotok közt dolgoznak, azért a kevés pénzért amit kapnak.

Hogy is van ez, a vagyonőr, csak dolgozzon, hozza az eredményt, és esetleg annyit mondanak neki, hogy ki vagy rúgva. Hát ez így nem megy minden hol emberek dolgoznak, és nem állatok, a megbecsülés, a legkevesebb amit megérdemelnek a vagyonőrök, és nem úgy ahogy némely munkáltató bánik, az embereivel. A mostani bérek meglett kellene plusz juttatás is, ha jól dolgozik valaki, de ebben a szakmában csak az a jó vagyonőr aki hallgat, és ha a munkáltatója meglátogatja, szalad és viszi neki a kávét, és kinyalja a seggét, a munkáltatónak.

Több megbecsülést a VAGYONŐRÖKNEK, a munkáltató felől, és több keresetet, és utazási kedvezményt, legalább hozzájárulást, és nem kizsákmányolni a vagyonőrt.

 

NEM KELL AGGÓDNI, A MUNKÁLTATÓNAK SEM, ÉS ELTERJED A HÍRE, HOGY MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT DOLGOZNAK A VAGYONŐRÖK, ÉS MENNYIÉRT, ÉS MAJD ELJÖN AZ AZ IDŐ AMIKOR AZT FOGJÁK MONDANI, HOGY ÉN ENNÉL A CÉGNÉL NEM DOLGOZOK ÉS SENKI NE MENJEN ODA DOLGOZNI.

MERT ELJÖN EZ IS.

MUNKÁLTATÓ?

Igen; ahogy már írtam a vagyonőrök nincsenek megbecsülve, ebben a szakmában a munkáltatója által, a kihasználtság nagyon nagy, és könnyen kerül az őr abba a helyzetbe, hogy ha ellenkezik, akkor a munkáltató egyik napról a másikra kirakja az utcára, és arra hivatkozik a munkáltató, hogy van helyetted 100 ember aki a helyedre vár.

Sajnos, rengeteg munkával, tud a vagyonőr annyi pénzt keresni, hogy  megéljen, ez sokszor elérheti a 360-400-órát, is a-hoz, hogy esetleg elérje a pénze a 100. ezer forintot.

Máskülönben, csak legjobb esetben, 80.ezret, vagy csak a minimálbért keresi meg, a vagyonőr a munkájával, és itt kell megjegyeznem, hogy ezért ( egy vagyonőrnek, a 24-órás munka után maszekolnia kell, vagy más hol is munkát vállalnia, más cégnél, hogy megéljen és a családját eltudja tartani). Írtam már, hogy a be alvások, is nagy probléma a vagyonőr szakmában, de az mind ezért történik. Itt kell megjegyeznem, hogy ha a vagyonőr esetleg, tévézhetne, akkor nem lenne annyi bealvás. A munkáltató nagyon sokat követel egy-egy őrtől, de azt, hogy adjon azt már nem, vagy elismerje a  munkáltató, a vagyonőr munkáját, azt sem. De itt kell az is megemlíteni, hogy a fővállalkozó háta mögött, néha 3-4, esetleg 5 alvállalkozó van és az mind elviszi a pénzt, a vagyonőr elöl, amit a kormányhelyében én megállítanék, és szabályoznám a dolgokat.

IDÉZET EGY CIKKBŐL? AMI NAGYON FONTOS BEILLESZTENI IDE!

Bejelentve 106 ezer vagyonőrt foglalkoztatnak, de Sipos Endre szerint összesen 200 ezren lehetnek. Havonta több tízezer dolgozói panasz érkezik a szakszervezethez.

A legjellemzőbb visszaélések: a foglalkoztatók nem fizetik ki a szabadságot, a túlmunkát, feketén vagy szürkén foglalkoztatnak (vagy pl. 4 órára jelentik be a 24 órás őrt), évekig tartják próbaidőn a dolgozót, s gyakori a jogosulatlan elküldés is (amikor a fővállalkozó mond fel, miközben az őr az alvállalkozóval van leszerződve). Az ma már ritka, hogy a teljes bért ne fizetnék ki, de az gyakori, hogy csak a 172 órára szóló kötelező bérminimumot (bruttó 94 ezer forint) adják 240 ledolgozott órára.

Durva becsléssel minden munkaidejét ledolgozó vagyonőrt nettó 30-35 ezer forinttal rövidítenek meg – állította Sipos Endre. S az elmúlt öt évben egyetlen vagyonőr sem volt szabadságon – tette hozzá. Ez alapján úgy tűnik, hogy a szakszervezet nem sok mindent tudott elérni.

Ezek a számok magukért beszélnek, nagyon igazak, ezek is nagy problémák, de van még itt valami, a szakszervezetekre, nagy szükség van, mert kiállnak a vagyonőrökért, ellentétben a kamarákkal, ami megint csak arra  jó, hogy a vagyonőr zsebéből kihúzza a pénzt, és miért a nagy semmiért, mert egy kamarai hivatalos honlapján semmi más nem volt csak az, hogy milyen kedvezmények vannak, amit szerintem egy vagyonőr is eltud érni a kamara nélkül és a legtöbb pénzt is ők viszik el,( pl: a titkárnő aki esetleg a körmét reszelgeti,) vagy az államtól felveszik a pénzt, és élnek mint marci a hevesen 08:00-16:00-ig  hét közben, és intézi a saját dolgát az állam, és a vagyonőr pénzén.

Itt is nagyon sok pénz folyik el, a mostani törvényhozók  odafigyelhetnének, erre is és szoros elszámoltatás mellett be kellene záratni a kamarákat, vagy nem a vagyonőrrel, ha nem a munkáltatóval kellene megfizettetni ezeket a kiadásokat, mert a vagyonőrnek a minimálbéres fizetéséből kell kiszorítania, és miért egy bélyegért, és azért a szövegért, hogy a kamara a vagyonőrért van, de én még nem halottam még olyan esetről, hogy a kamara a vagyonőrök jogaiért kiállt volna. Ebben a szakmában igen, sajnos összefűződnek a kezek, és az összefonódások is nagyok a vagyonőr élelem bérért dolgozik, és ha ki meri nyitni a száját akkor ki van rúgva.

A vagyonőr cégeknél a főnökök mindig valakinek a valakije, dolgoztam egy helyen ahol a Biztonsági főnök sógornője a csoport vezető még most is, ő dönt arról, hogy ki van felvéve, vagy kirúgva, vagy ha már a vagyonőr véletlen cukros akkor megjegyzések közepette, fel sem veszi, igazi árja fajnak képzeli magát hölgy, pedig ebben a szakmában esetleg 2-3-éve van benne, de ő is kényszerből, de istent játszik.

A VAGYONŐR SZAKMA?

A vagyonőr szakma nagyon sokrétű, és nagyon nagy odafigyelést, és becsületességet kíván és én ezt nagyon jól tudom, mert, voltam ebben a szakmában minden értékszállító, kivonulójárőr, telepőr, ATM-töltő, bolti őr, portaszolgálatos, halastón, vasútőr, építkezésen, bank őr, rendezvény biztosítottam, tehát ebben a szakmában, csak halott német katona nem voltam.

A vagyonőr szakmában ezek a csoportok, és őrzési helyek a vagyonőrtől, mind más munkafolyamatokat és munkatapasztalatokat, kíván. Minden munkahelyen, más és más a munkafolyamat, és minden hol a munkáltató mást vár el az őrtől, és a megbízó is .

Értékszállítás

Az értékszállító pontossága is fontos, és odafigyelést, gyorsaságot, és megint csak gyorsaságot kíván, hogy az egyik megbízótól a másikig oda érjenek, mert a két megbízó között lehet, 50-80-km-res távolság is. Persze a pénz átvételére is nagyon-nagyon oda kell figyelni, hogy minden meglegyen, a zsák plombája, a tasak lelegyen ragasztva, minden be legyen jegyezve ahova kell, és a postazsákok is rendben legyenek. Természetesen, a pénz bevitele a pénzszállító autóból, nagy körültekintést igényel, és az átadás is.

Az értékszállításon, csak egy munkafolyamatra kell odafigyelni, mert mindent úgy kell ki- és be- beszállítani ahogy a szabályzat, és az értékszállító kézikönyv  leírja. De ez függ az örök saját kidolgozott módjuktól is.

Őrzés

Az őrzés már összetettebb feladat, mert több megbízónál különböző munkafolyamatok vannak egy munkahelyen belül,

Itt kell megemlíteni, hogy az őrnaplók vezetése, a napi események bejegyzése, is nagyon fontos, ha az őrnek mondanak valamit, vagy hall valamit, akkor rögvest az őr írja le mert az amit leír az védi őt, de erre az őr használjon magának is egy füzetet, mert hátha amit leírt, az nem egyezik a munkaadó, és a megbízóérdekeivel, és hátha az őrnaplói bejegyzés eltűnik, mert amit leír az őr azt ő is felhasználhatja, csak legyen minden pontosan vezetve, és esetleg a társának mutattassa meg, és írassa vele alá.

(Pl: Nyomda, főporta, teherporta, járőrözés, ki-és beléptetés, tűzjelzők, és riasztók, figyelése, és a papírmunkák.) Ami nagyon összetett feladat, és az öröktől odafigyelést, és összetartást igényel.

Portaszolgálat

Vannak portaszolgálatok, ahol van járőrözés, -2-óránként, kutyával, vagy anélkül, de ilyenkor terméseztessen a kutya is nagy odafigyelést és társhoz méltó bánás módot igényel. Vannak járőrözések ahol csekkoló pisztolyt használnak, és itt is a munkások ki-be léptetése, kulcsos füzet vezetése pontosan,  a vendégek be-és ki léptetése természetesen táska ellenőrzések, és a telefonközpont kezelése.

Külön megjegyzés, hogy a megbízó, kérheti a dolgozók, és az őrök szúrópróbaszerű szondáztatását is.

Iskola portáján, nem minden hol kell, ilyen dolgokkal foglalkozni.

Bolti őrzés

Blokk ellenőrzés, a tolvajok ellenőrzése, és táska ellenőrzés. itt meg kell említeni, hogy az új törvények alapján most már ha bármilyen kis értékű lopás történik, akkor már rendőrt kell hívni, és ők intézkednek tovább. csak itt is mindent pontosan le legyen jegyezve az őrnaplóba, és alá legyen íratva. Sok boltban az árú átvétel, tételes ellenőrzése is szükséges, hiába vannak árú átvevők, árú kiadás, az is tételesen. Kamerák figyelése, és az estleges konfliktusok elhárítása a vásárló, és az eladó között, és még a nyitás-zárás felügyelete.

ATM TÖLTŐ

Itt még nagyobb odafigyelés kell az őr részérről, mert a pénzt tételesen kell át vennie minden egyes géphez, akár bankban, akár a központban veszi át. Nem mindegy egy, hogy egyes tételek melyik kazettába kerülnek, és hogy az ATM-ben hova rakjuk azokat a kazettákat, milyen sorrendben. Mivel itt az őr egyedül köteles tölteni, és némelykor, pl: fizetésekkor, némely gépet 60-70- millióval tölti, így az odafigyelés még nagyobb összpontosítást,  és figyelmet igényel, itt a kódokra is nagy figyelmet kell  szánni, és a gépek töltésénél is.

Mivel a pénzszállító cégek, itt is spórolnak az munkaerővel, így az őrök egyedül kénytelenek tölteni az automatákat, néhol zsúfolt helyen így az őr ki van szolgáltatva a támadásnak még jobban, mint a pénzszállításon.

Itt kell megemlíteni, hogy a vagyonőrök nincsenek felesküdve, arra, hogy megvédjék az értékeket, és, hogy életüket adják némely tételért mint a rendőrök.

Ezért javaslom, hogy a vagyonőr ne ellenkezzen, inkább adja át ami nála van, mert esetleg a megbízó megdicséri ha  megőrzi azt a vagyont , de dolgoztam, egy helyen ahol az értékszállítók balesetet szenvedtek, és az egyikük meghalt, és még a temetésére még a temetésére még virágot sem küldtek.

Bank őr

Néhol fegyveres, néhol nem fegyveres őrzés van, de itt is az őr ki van szolgáltatva a támadásnak, ha nincs más lehetősége az őrnek akkor használja fegyverét az alkalmazottak, és az ügyfelek védelmében de ha lehetséges akkor ne legyen senkiből hősi halott. Itt is mint minden más őrzési helyen az őr napló és jegyzőkönyvek vezetése kötelező, az őr érdekében. Bankban oda kell figyelni a belépőkre, az alkalmazottakra, a nyitásra, zárásra.

Vasút őr

A vasúton, a vagonokra amiben értékek vannak, azokra a vagonokra amelyek kamionokat szállítanak, és természetesen saját testi épségünkre, mert a vasút veszélyes üzem. Itt is a vagonok leplombálásának hitelleségére és a ha úgy jön a vagon, hogy már rajta van a plomba akkor annak meglétére. A színesfém tolvajokra, és esetleg az öngyilkosjelöltekre, ha van rá mód.

Kivonulójárőr

A kivonulójárőrnek, a megbízó által őrzött telepek, és őrhelyek őreinek ellenőrzése, és az őrök problémáinak megoldása. Továbbá a cégnél a fegyverek, lőszerek kiadása és pontos feljegyzése a fegyver füzetbe. A cég belső ügyeinek intézése, 24.h-órában. Riasztásokra való kivonulás. Szondáztatás és az őr megjelenésének ellenőrzése.

Rendezvény biztosítás

A rendezvény biztosítás, a beléptetésnél kezdődik, az alkohol, szúró, vágó  eszközök, kábítószerek, elvétele majd a rendezvény biztosítása, az esetleges rendbontók kiszűrése. A rendezvény biztosítás történhet kutyával, anélkül . De ami még fontos, hogy az őrnél támadóelhárító eszközök nem lehetnek, és nem is használhat. pl: gumibot, gáz spray.

Építkezés

Az építkezésen, a különböző munkásokra, az italra, és az ott fellelhető építési anyagokra, kell vigyázni és megőrizni. Az építésvezető utasításait végrehajtani, és a gépekből való gázolaj lopásának kontrollálása.

A vagyonőröknek, ezekkel a munkaterületekkel , munkafolyamatokkal  kell szembesülniük, ha valahol elhelyezkednek, cégeknél. Ezek a rövid leírásokra kell oda figyelni, ha valaki azt akarja, hogy jó vagyonőr legyen, plusz a jogszabályokra, és arra, hogy ha támadás éri, akkor a támadás mértékével, védekezzen. De az új törvények alapján most már támadást, erősebb védekezéssel is el lehet hárítani, pl:  testi épség veszélyeztetése védelmében a támadó lelőhető.

A Vagyonőröknél a legtöbb, munkaidő naponta: 12-24-óra, miért mert az embereken spórolnak, és 1-1 vagyonőr minimálbérért dolgozik naponta ennyi időt.

Ha a munkáltató, venne fel annyi embert, hogy minimálbérért, csak 8-órát dolgozzanak a vagyonőrök akkor lesz rendben a vagyonőrök helyzete, de  8-órában sem ennyit kellene keresni ha nem ennél többet, kb.120.ezret.

A bejegyzés trackback címe:

https://morvaiarnold.blog.hu/api/trackback/id/tr73090898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása